Veled, vagy nélküled

2013.09.08 13:21

 

"Egy jó párkapcsolat éppen olyan műalkotás, mint egy vers, egy tánckettős vagy egy hegedű-zongora szonáta. Sajátos belső rend és valami intelligens lelki kultúra működteti."
Müller Péter

 

Veled, vagy nélküled?
 

Tapasztalatom szerint a leggyakoribb probléma a párkapcsolaton belüli elcsúszás, az egymástól való eltávolodás. Maga a válság egy hosszú folyamat következménye, melyet a partnerek inkább csak a váláshoz közeli stádiumban tudatosítanak magukban. Amíg nem ég a lábuk alatt a talaj, addig szemet hunynak az elégedetlenségük felett, nem kerül időben felszínre a ketttőjük között lappangó feszültség. Sok esetben mindkét fél magában hordozza a sérelmeit,  nem adnak hangot, mindannak, ami sérti az önérzetüket, ami nyilvánvalóan nem könnyíti meg a kapcsolat megmentését. Amennyiben nyitottak, megfelelő a kommunikáció  a felek között, nagy valószínűséggel nem kerülnek lelkileg és testileg távol egymástól.
Mi az oka az eltávolodásnak? Amikor két ember úgy dönt, hogy összekötik az életüket, optimális esetben hasonló értékrenddel, hasonló érdeklődési területtel és nem utolsó sorban testi vonzalommal rendelkeznek egymás iránt. Amennyiben a pár hasonló fejlődési folyamaton megy keresztül az évek múlásával, időt fordítanak önmaguk és társuk jobb megismerésére, akkor a kapcsolat őszinte és érzelemgazdag maradhat, ellenkező esetben nagy az esélye a szétesésnek. Sajnos elég gyakori jelenség, hogy nem csak a párjára nem figyel kellőképpen az ember, hanem önmaga belső igényeire sem. Ha valaki nem ismeri meg önmagát, nincs tisztában az értékeivel és a gyengeségeivel, valószínűleg nem fogja azokat kibontakoztatni, illetve megfelelően kezelni. Ahol nincs igény az önismeretre, ott a társ valós megismerése is elmarad. Ehelyett marad a vádaskodás, a folyamatos elégedetlenség, amiért nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elképzeltük. Sokkal könnyebb megoldás, ha a másik felet hibáztatjuk, amiért megromlik a kapcsolat, hiszen így nem kell önvizsgálatot tartani. A belső munka mindig időt, energiát igényel mindenkitől, viszont ez az egyetlen járható út, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és a párkapcsolatunkban. A gondolatok és az érzelmek tiszta, őszinte átadása a tásunk felé építő jellegű, amennyiben a kommunikáció felszínes, az érzelmek kimutatása pedig ritkán történik meg, a felek előbb-utóbb másnál keresik a lelki és testi vigasztalódást.
Ne sajnáljuk az időt és az energiát sem önmagunktól, sem a párunktól, így lehetőségünk nyílik tartós, őszinte és érzelemgazdag kapcsolat kialakítására.

Rajmon Beáta
 

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék