Mivel táplálod a lelked?

2013.10.19 09:03

 

"Miért hagyom, hogy mások véleménye felülírja azt, amit én gondolok magamról? Miért próbálok az emberek kedvében járni, még akkor is, ha az hátrányos rám nézve? Olyan dolgokon is nevetek, amiket egyáltalán nem találok viccesnek. Miért? Hogy mások jól érezzék magukat? És mi a helyzet az én érzéseimmel? Merő udvariasságból nevetek és nevetésemmel igazolom mások tévképzeteit? Mennyire legyek udvarias és figyeljek oda másokra úgy, hogy közben én is jól érezhessem magam? Borotvaélen táncolok."
Zach LeBeau

 

Mivel táplálod a lelked?

 

Avval mindenki tisztában van, hogy a testi egészségünk nagymértékben függ  a helyes táplákozástól, a rendszeres testmozgástól és a  minőségi  alvástól / a mennyisége teljesen egyénfüggő/. Azt már kevesebben tudják, hogy a testi egészségünk összhangban áll lelkünk egészségével, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mivel tápláljuk a lelkünket nap, mint nap.
Nagyon fontos, hogy olyan tevékenységeket iktassunk be a napi rutinba, ami által töltődünk, ami örömmel tölt el bennünket. Ez lehet meditáció, jóga, tánc, zenehallgatás, olvasás, séta a természetben...stb. Ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol rendszeres stressznek vagyunk kitéve, próbáljunk másik, testhezállóbb hivatást választani, illetve fektessünk még nagyobb hangsúlyt a minőségi kikapcsolódásra. 
Válogassuk meg kikkel töltjük időnk nagy részét, beleértve a baráti körünket és a párkapcsolatunkat is. Olyan emberek társaságát keressük, akikkel meg tudjuk élni az összhangot, a velük töltött idő alatt töltődünk. Ha egy-egy baráti találkozó után fáradtnak érezzük magunkat, akkor valószínűleg energiaveszteségben volt részünk, ezeket az embereket mellőzzük.
Minden emberi kapcsolódás egyfajta játszma, ezek közül vannak pozitív játszmák és vannak negatívak, sajnos az utóbbiak a jellemzőbbek. Ezekben a játszmákban a felek nem tudatosan vesznek részt, ezáltal a játszma következménye sem tudatosul bennük. Más-más típusai fordulnak elő munkahelyen, baráti társaságban, vagy házasságon belül. Amíg nem figyeljük meg kívülről önmagunkat és a másik felet egy-egy élethelyzetben, nem fogunk rájönni, hogy tulajdonképpen melyik formáját űzzük a játéknak, illetve hogyan nyerünk energiát egymástól
Mindenképpen törekednünk kell a win-win kapcsolatok kiépítésére, illetve az energiarabló kapcsolódásokból való kilépésre. Ha ugyanolyan tudatosan figyelünk lelki egészségünkre, mint a testire, akkor rövid időn belül pozitív megtapasztalásban lehet részünk, napjainkat sokkal kiegyensúlyozotttabban és energiával telten tölthetjük.


Rajmon Beáta
 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék