Le tudod venni a szemüveged?

2013.08.16 10:25

 

 

"Aki soha nem próbálja meg a világot a magáétól eltérő nézőpontból szemlélni, s még kevésbé hajlandó besétálni egy efféle ismeretlen utcába, az megint csak elutasítja, hogy kikukkantson a saját magának épített, kényelmes világ falai mögül."
Julian Baggini

 

Le tudod venni a szemüveged?
 

Mindannyian másképp érzékeljük a világot, másfajta szűrőn futtatjuk át a velünk történt eseményeket. Az érzékelésünk nagy mértékben függ a már megszerzett tapasztalatainktól, illetve azoktól a szabályoktól, amiket elsajátítottunk életünk során. Úgy is kifejezhetném magam, hogy mindenki más szemüvegen keresztül látja az őt körülvevő személyeket, illtve értelmezi a vele történő eseményeket. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen minden lélek teljesen egyedi, probléma csak akkor jelentkezik, ha annyira ragaszkodunk a saját szemüvegünkhöz, hogy ezáltal nem tudunk megfelelő emberi kapcsolatokat kialakítani. Ebben az esetben azt gondoljuk, hogy a mi elgondolásunk a helyes és meg sem próbáljuk megvizsgálni az eseményeket a másik ember szemszögéből.

Minden emberi kapcsolódás minőségét nagy mértékben befolyásolja az egyén érzelmi intelligenciájának ( EQ) mértéke, ami életünk során fejleszthető. Nem tévesztendő össze az IQ-val, ami 18 éves kor körül beáll és a tanulási képességeket mutatja.  Ezzel szemben az EQ az érzelmek kezelésének képességét mutatja és folyamatosan fejleszthető, bár nem egyik napról a másikra következik be a változás. A közhiedelmmel ellentétben nem azok az emberek sikeresek, akik magas IQ-val rendelkeznek, ez az állítás csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a magas IQ, magas EQ-val párosul.

Visszatérve a kiindulópontunkhoz, ahhoz, hogy értékes kapcsolatokat tudjunk kialakítani, viszonylag magas érzelmi intelligenciával kell, hogy rendelkezzünk. Tisztában kell lennünk saját érzelmeinkkel, meg kell értenünk a kapcsolatot érzelmeink, gondolataink és tetteink között. Képesnek kell lennünk rá, hogy egy-egy nehézség után minél hamarabb a kívánt, pozitív érzelmi állapotba tudjunk kerülni, illetve tudjuk magunkat motiválni sikereink elérése érdekében. De ugyan olyan fontos, hogy felismerjük embertársaink érzéseit is, megpróbáljuk egy kicsit az ő szemüvegükön keresztül szemlélni a világot.
 

Rajmon Beáta
 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék