Új év, új lehetőségek

2014.12.29 09:17

"Minden szokás - akár tudod, hogy az, akár nem - megszüntetése kemény munka. Ha tudod is, hogy az, aligha tudsz vele megküzdeni. Viszont, ha már rájöttél és észreveszed, amikor csinálod, akkor meg tudod állítani. Ez nem egyszerű feladat. El lehet képzelni, úgy, hogy van egy útelágazás. Az a szokásom, hogy mindig jobbra megyek. Mivel tudom az utat, olyan gyorsan megyek, hogy nem is látom meg a választás lehetőségét. Nem veszem észre, hogy le lehet térni a főútról és akkor más úton, talán a magam útján mehetek."

Fledmár András

 

Új év, új lehetőségek

 

Minden év vége, különösen a karácsonyi időszak, tökéletes alkalom a lelki számvetésre, amikor átgondolhatjuk mit tapasztaltunk az adott évben, mit sikerült megtanulnunk, miben fejlődtünk. Nehézségek, feladatok szinte mindenkinek jutnak, viszont nem egyformán törekedünk a megoldásukra és a bennük rejlő tanítások beépítésére az életünkbe. Ahogyan egy-egy problémára reagálunk, meghatározza az élethez, embertársainkhoz való viszonyunkat. 

Ha figyelmesek voltunk év közben, akkor találkozhattunk azokkal a hiányosságainkka l, melyek akadályt jelentenek abban, hogy a maga szépségében tapasztaljuk meg az életet. Ezek a tulajdonságaink, viselkedési mintáink a részünkké váltak az évek során és csak akkor figyelünk fel rájuk, amikor szembe találkozunk egy komolyabb problémával, melynek a megoldásához az adott tulajdonságot át kell alakítanunk, esetleg meg kell tőle válnunk. Ez a folyamat mindig a felismeréssel kezdődik, majd tudatos átalakítással folytatódik. Amíg a problémáinkat nem tekintjük kihívásnak, megoldandó feladatnak, addig nincs lehetőség a komolyabb lelki fejlődésre. 

A fent leírt gondolatokat szemléltetném.. ha például nem rendelkezünk elegendő önbizalommal, nem tudunk kiállni önmagunkért, akkor az élet rendre elénk tár olyan lehetőségeket, ahol ezt megtanulhatjuk. A kérdés az, hogy hányszor sétálunk bele ugyanabba az utcába, míg tudatosul bennünk a feladat és a megoldás. Lehet, hogy csodálattal tekintünk azokra az emberekre, akiket erősnek, magabiztosnak látunk, vagy a másik verzió szerint az erős ember az "ellenségünk", aki kihasználja a mi gyengeségünket. Egyik fajta szemlélet sem célravezető, csak abban az esetben tudunk mi is felvérteződni, ha szembe merünk nézni a félelmeinkkel és ha kis lépésekben is, de kilépünk a biztonságos komfortzónánkból.

Minden év egy újabb lehetőséget hordoz magában, hogy megtapasztalhassuk milyen az, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben, amikor kerek egész a világ. Ehhez át kell lépni a saját határainkat és meg kell tapasztalnunk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint az gondolnánk.

Lehetőségekben Gazdag Új Esztendőt kívánok!

 

Rajmon Beáta

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék