Túlélő vagy?

2013.12.03 11:55

 

Túlélő vagy?


"Azok a személyek képesek a túlélésre, akik hisznek abban, hogy valamilyen lényeges elvégzendő feladat vár még rájuk." ( Viktor Frankl)


Ha ebből a megállapításból indulunk ki, akkor "optimális" esetben mindannyian rendelkezünk olyan belső igénnyel, hogy valami maradandót alkossunk, amivel nem csak önmagunk életét, hanem a tágabb környezetünkét is szebbé tehetjük. Most felmerülhet a következő kérdés, ha nem vagyok kiemelkedő tehetség, sem a tudományokban, sem a művészetekben, sem a sportban..stb, akkor hogyan tudnék olyant létrehozni, ami maradandó...
Nagy valószínűséggel nem rejtőzik mindenkiben művész, vagy feltaláló, viszont mindenkinek van olyan belső vágya, ami pont azt az utat jelöli, melynek mentén megvalósíthatja önmagát, megtalálhatja azt a tevékenységet, amiben ő sikeres. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezért nem kell keményen megdolgoznia, hanem, hogy ez az a terület, amiben ő előnnyel indul a többi emberhez képest. A tehetség, a képesség ott lapul a mélyben, csak felszínre kell hozni, ami nem mindig  egyszerű, főleg abban az esetben, ha gyermekként sem kapta meg az illető a megfelelő támogatást és inspirációt. Viszont, ha rátalál és energiát fektet bele, kitartóan dolgozik a céljáért, ami egyben a belső vágya is, a siker nagy valószinűséggel nem marad el.
Ha a fenti idézetet más aspektusból közelítjük meg, akkor a túlélés szó kap nagyobb hangsúlyt. Ha olyan élethelyzetbe kerülünk, ami számunkra nehéz, megterhelő, esetleg reménytelen, akkor miként reagálunk, keressük-e a kiutat, keressük-e azokat a megoldásokat, amelyek kisegítenek belőle, mert hiszünk benne, hogy ránk bizony szükség van, vagy elkönyveljük a veszteséget. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy mit szeretnénk elérni, véghezvinni, mi ad értelmet az életünknek, akkor a nehézségek közepette is van egy biztos mankónk, aminek a segítségével fel tudunk állni és újból felépíthetjük az életünket. Ez a mankó az önmagunkba vetett hitünk, aminek a segítségével képesek vagyunk olyan dolgokat létrehozni, megalkotni,ami nem csak a saját, de környezetünk életét is szebbé varázsolhatja.

Néhány kérdés túlélőknek és azoknak, akik azzá szeretnének válni:

Felismered-e valódi vágyaidat?
Melyek azok a képességeid, amelyekkel még nem foglalkoztál,
de érzed, hogy jelen vannak benned?
Mi az oka, hogy nem lehetőségeket, hanem korlátokat látsz?

Rajmon Beáta






 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék