A szex, mint örömforrás

2014.02.10 14:30

 

"A szex során a testedet osztod meg a másik emberrel; ha valódi szeretetről van szó, a szívedet."
Osho

 

A szex, mint örömforrás

 

A szexualitás a párkapcsolatok szerves része, olyan terület, ami szintén megköveteli mindkét féltől az őszinteséget, a nyitottságot, az elfogadást, sőt a bátorságot is. A fajfenntartás mellett alapvető célja az örömszerzés, ami akkor érhető el, ha a partnerek odafigyelnek egymás jelzéseire, igényeire, tiszteletben tartják a másik határait.

A statisztika szerint a magyarok csaknem fele hetente legalább egyszer intim kapcsolatba kerül partnerével: ráadásul a lakosság 29 százaléka hetente többször is, 6 százaléka pedig minden nap. A húszévesek egytizede napi rendszerességgel él szerelmi életet...
A statisztikai adatok arra is rávilágítottak, hogy a szex nem mindig örömteli, sok esetben pusztán kötelességteljesítés, sőt bizonyos házasságokban ( kapcsolatokban)  kizárólag gyereknemzési céllal történik...

A közhiedelemmel ellentétben a nők nem "fejfájás" miatt kerülik az intim pillanatokat, hanem párkapcsolati, érzelmi problémák jelentik a legnagyobb gátat. Míg a  férfiaknál a munkahelyi stressz, a teljesitményproblémák állnak leginkább a háttérben. Ebből is látszik, milyen fontos, hogy a lelki életünk is rendben legyen, hiszen ha a hétköznapokban is az összhang megteremtésén dolgozunk és őszinte kommunikáció zajlik közöttünk, akkor ezek az irányelvek fognak megvalósulni a szexuális életünkben is.  

A fent ismertett tények felvetik a következő kérdéseket...

  • Mennyire ismerem önmagam és a partnerem?
  • Beszélem-e a szeretetnyelvét, a sajátomat megismertettem-e vele?
  • Észreveszem-e a felém kibocsátott jelzéseit?
  • Teszek-e azért, hogy az érzelmi életünk harmonikus legyen?
  • A stresszes időszakokban támogatom-e, segítek-e neki megtalálni a kivezető utat?

Ha a kérdésekre igen válaszok érkeznek, akkor nagy valószínűséggel a szexuális élettel minden rendben van. Ebben az esetben a pár mindkét tagja folyamatosan dolgozik érte, hogy érzelmileg is kielégítsék egymást. Az önismeret gyakorlása ugyanolyan fontos számukra, mint a partner minél részletesebb feltérképezése. Igy válhat a szexuális élet valóban az örömszerzés forrásává.

Rajmon Beáta

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék