Szabályok kontra megérzések

2013.08.01 19:53

 

"Nem tehetünk egész életen át másokat felelőssé azért, mert olyan nehéz a dolgunk. Valamikor fel kell vállalnunk a felelősséget életünkért. Mindannyiunkban megvan a kísértés, hogy megkerüljük a problémákat, és elmeneküljünk a nehézségek elől. (...) Ha a Lélekből élsz, nem fogsz elmenekülni személyes problémáid és környezeted konfliktusai elől, hanem kézbe veszed azokat."
Anselm Grün

 

 

Szabályok kontra megérzések

Ha jobban szemügyre vesszük az ismerőseinket, beleértve saját magunkat is :), megfigyelhetjük, hogy szinte mindenki gondosan felállított  szabályok szerint cselekszik, ezek mentén éli a magánéletét, végzi a munkáját, neveli a gyermekeit. A szabályokat belénk égette a társadalom, a család, a környezet. Annyira bevált ez a módszer, hogy meg sem próbálunk kitörni belőle, ezt alkalmazzuk problémamegoldásnál, krízis helyzeteknél, nagyobb döntéseknél is. Igaz, hogy sok esetben nem azt az eredményt érjük el vele, amit szeretnénk, de hát mégis ragaszkodunk hozzá, hiszen így tesz mindenki.
A tömeg nagy hatással van az egyénre és mi próbálunk beleolvadni a tömegbe. Kitörni a megszokott rutinból nagyon nehéz, erőt próbáló feladat.
Mégis érdemes megközelíteni a dolgokat más szemszögből is, hátha beválik a módszer és sokkal hatékonyabbak, sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk, a problémák rugalmas megoldásáról nem is beszélve. Ha jobban belegondolunk pusztán az a tény is elegendő lenne a változtatáshoz, hogy mindannyian másképp látjuk, érzékeljük a dolgokat, ezért egy-egy problémából való kivezető út is más lehet mindenki számára. Ha elmegyünk az orvoshoz, ott is személyre szabott kezelésben van részünk, (optimális esetben) tehát a saját életünket, a saját lelki problémáinkat is személyre szabottan kell megoldani. Ehhez azonban befelé figyelésre van szükség, meg kell állni és észrevenni, hogy mit súg a belső hangunk, mi a megérzésünk a témával kapcsolatban, lehet, hogy első nekifutásra a valóságtól elrugaszkodottnak tűnik a belülről jövő megoldás, azonban ahogy a problémáinkat is magunk gyártjuk, a hozzájuk tatozó megoldások is bennünk születnek meg.
Érdemes megfigyelni, hogy minden fontosabb döntés előtt jön egy sugallat, egy kósza gondolat, aminek ott és akkor nem tulajdonítunk jelentőséget, azonban a megoldás kulcsa mégis csak abban van elrejtve. Elég nehéz átállni pusztán racionális gondolkodásból, jobb agyféltekés megoldásra, de mindenképpen megéri.
Érdemes gyakorolni a hétköznapokban, hogy egyre rutinosabbak legyünk és amikor egy nehézség aktiválódik az életünkben, akkor már könnyebben észre fogjuk venni a belülről jövő "tanácsokat".

Rajmon Beáta
 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék