Szabad akarat

2013.09.03 10:01

 

"Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat."

Dzsaváharlál Néhrú

Szabad akarat

Vágyaink valóra váltása az egyik legnagyobb hajtóerő az életünkben. Amíg gyermekek vagyunk a vágyakozás és a hit az álmok valóra váltásában teljesen természetes, úgy gondoljuk, hogy elég tág az univerzum, bármi lehetséges. Ahogy felcseperedünk ez a nyitottság a lehetőségek, a mindennapi "csodák" irányában elvész, felváltja a racionális gondolkodás és a szabályok követése. 
Életünk minden területére jellemző lesz a hideg, józan ésszel történő megfontolás és az előre tervezés, az intúíció, a belső megérzés elveszti jelentőségét. Eltervezzük milyen lesz a párunk, az otthonunk, milyen munkát fogunk végezni.
Maga a cél kijelölése, az hogy mit szeretnénk elérni az életben nagyon hasznos, ha tartalmasan akarjuk élni a mindennapokat. Azonban, ha a célhoz vezető utat mi akarjuk teljes mértékben meghatározni a legapróbb részletekig, akkor azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a számunkra ideális kapcsolódást, megoldást.
Vegyük példaként a  párválasztást, ami mindenki életében az egyik legfontosabb dolog, egyáltalán nem mindegy, hogy kivel éljük a mindennapjainkat, mennyire tudunk összhangban tevékenykedni, egymásra figyelve, ugyanakkor önállóságot biztosítva egymásnak. A hozzánk illő pár megtalálása nagyon fontos része az életünknek, ami elhozhatja számunkra a harmóniát éppúgy, ahogy  a szürke hétköznapokat is. Talán ismerősen cseng a következő gondolat..."Nekem barna szemű, magas, diplomás férjem lesz, aki udvarias, figyelmes velem és együtt járunk majd kirándulni, sielni." Ebben a mondatban annyi feltételt, elvárást találunk, hogy szinte lehetetlen megtalálni a királyfit a fehér lovon. Ha mereven ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, akkor jó eséllyel el fog melletünk sétálni a számunkra ideális társ.
Ugyanilyen probléma, ha mi akarjuk meghatározni, hogyan váljon valóra a vágyunk, amikor lemondunk a rugalmasság adta lehetőségről és egyben a belső iránytűnk meghallásáról. Egy példával szemléltetve.. Szeretnénk munkát találni, az újságban felfigyelünk  egy olyan állásra, ami szakmai szempontból a végzettségünknek megfelelő, ugyanakkor tudomásunkra jut, hogy az egyik ismerősünk  éppen munkatársat keres maga mellé, egy olyan területen, amihez ugyan nincs meg a megfelelő végzettségünk, de maga a munka mindig is érdekelt minket. Titkon irigyeltük ismerősünket és szívesen csatlakoztunk volna hozzá, de nem volt elég bátorságunk a váltáshoz.  Ilyenkor már előre eldöntjük, hogy csak az első alternatíva jöhet szóba, az lesz a jó számunkra, a másikat eleve elvetjük. Pedig ha bátran felvállaljuk önmagunkat, a vágyainkat , a szabad akarat lehetőségét, akkor esetleg olyan területen munkálkodhatunk, ami nem csak anyagilag elégít ki minket, hanem lelkileg is. 
Szabad akarat azt jelenti, hogy észreveszem az élet által felkínált lehetőségeket és szabadon döntök róla, hogy élek-e velük.

Rajmon Beáta

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék