Korlátaink lebontása

2013.07.03 16:57

 

 

"Önbizalmat csak magadnak tudsz adni. Azt mondom: lépj ma, holnap és holnapután! Kezdd el, magadban... s aztán szaladhatsz, és később repülhetsz is."

Müller Péter

 

 

 

Korlátaink lebontása

Ha úgy érezzük, hogy valami nem úgy működik az életünkben, mint ahogy szeretnénk, érdemes átgondolni, hogy milyen hiedelmek kapcsolódnak az adott életterülethez. Gyermekkorunktól fogva gondosan gyűjtögetjük azokat a mintákat, hiedelmeket, amelyek láthatatlan szabályrendszert alkotnak. Ezekhez az íratlan szabályokhoz viszont nagyon tudunk ragaszkodni, még akkor is, ha negatív módon befolyásolják életvitelünket.
Biztosan ismerősen hangzik a következő: "én úgy sem vagyok elég jó ebben"..." nekem nem szokott sikerülni". Ezeket a gondolatokat módszeresen alkalmazzuk minden olyan szituációban, amikor képességeinket kellene kibontakoztatni. Valójában ezek a korlátok "csak" az elménkben vannak jelen, a valóságban nem léteznek. Gondolataink azonban meghatározzák érzéseinket, viselkedésünket, az életben elért eredményeinket. Mivel ezek a gondolati minták korlátként müködnek, érdemes őket minél előbb lebontani. Hiedelmeink származhatnak gyermekkorunkból, szülői örökségünk részeként,  de negatív tapasztalataink is életre hívhatják őket.
Lebontásukhoz az első lépés a felismerés, majd a régi negatív minta törlése és annak felülírása pozitív megerősítéssel. Ha azt ismételgetjük magunkban, hogy nehezen tanulunk, mert a szüleinktől is állandóan azt hallottuk, hogy "neked minden nehezen megy a fejedbe, apád tehetségét örökölted", akkor eszerint is fogunk cselekedni. Amikor már észrevesszük ezeket a korlátokat, akkor nincs más dolgunk, mint abbahagyni a régi minták erősítését és helyette pozitív gondolatokat alkalmazni. A várt eredmények megszületéséhez idő kell, azonban a figyelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét.
Sokkal egyszerübb a dolgunk, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik támogatnak bennünket, erősítik meglévő képességeinket és önmagunkba vetett hitünket.

Rajmon Beáta
 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék