Keresem a párom

2014.03.18 10:27

 

 

"Egy jó párkapcsolat éppen olyan műalkotás, mint egy vers, egy tánckettős vagy egy hegedű-zongora szonáta. Sajátos belső rend és valami intelligens lelki kultúra működteti."
Müller Péter

 

 

Keresem a párom
 

Megtalálni azt az embert, aki mindenben társ, nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Hosszú évek óta folyamatosan nő a szinglik száma, illetve szintén növekvő tendenciát mutat a válások száma is, ezzel  szemben házasságot egyre kevesebben kötnek.A statisztikai adatok egyre szomorúbb képet festenek és pozitív irányú változás mostanában talán nem is várható, ahhoz teljes szemléletváltásra lenne szükség.
A párkeresés nem is olyan egyszerű feladat, sőt az évek előre haladásával egyre nehezebbnek bizonyul. Minél idősebb valaki annál több elvárással indul neki egy kapcsolatnak, már nem elégíti ki pusztán a testi vonzalom, előtérbe kerül az egzisztencia, a megfelelő képzettség stb. Vajon ezeknek a tényezőknek a megléte garantálja-e, hogy a kapcsolat megfelelően fog müködni...a válasz nem.
Ahhoz, hogy két ember harmóniában tudjon élni, sokkal több kell, bizonyos területeken már kezdetektől szükséges az összeillőség.
Fontos, hogy hasonló értékrenddel, érdeklődési körrel rendelkezzenek, találjanak olyan kapcsolódási pontokat, mely mindkettőjüket örömmel tölti el. Szintén elengedhetetlen, hogy hasonlóan gondolkozzanak a vallásról, spiritualitásról, hiszen ezek olyan elemek, melyek nem csak kettejük kapcsolatát befolyásolják, hanem a gyermeknevelésben is fontos szerepet játszanak. Szintén elengedhetetlen kellék a hatékony konfliktuskezelés, a problémák minél gyorsabb kikommunikálása és azok korrekt megoldása. Az őszinteség és a bizalom alapkövek egy párkapcsolatban, ezek megléte nélkül nem várható, hogy a kapcsolat hosszútávon müködőképes legyen. Nagyon fontos elem az érzelmi intelligencia (EQ), ami nem keverendő össze az IQ-val, hiszen ha a pár tagjai fényévekre vannak egymástól EQ tekintetében, akkor soha nem lesz meg az összhang, a magasabb EQ-val rendelkező fél nehezen fogja tolerálni párja megnyilvánulásait. Egy másik lényeges szempont, hogy hosszútávú céljaik ne keresztezzék egymást..pl. gyermekvállalás, otthonteremtés, karrier.
Amit még érdemes megemlíteni, hogy mindkét fél folyamatosan változik egy kapcsolatban, ez a változás akkor lesz pozitív hatással mindkettejükre, ha közel azonos ütemben képesek fejlődni, önmagukon dolgozni. Ehhez nagyon fontos az önismeret, önvizsgálat és a tudatosságra törekvés.
Ezeket a tulajdonságokat, értékeket nem lehet senkiből kierőszakolni, vagy rendelkezik vele az illető, vagy nem, viszont segíteni lehet őt a fejlődésben, ehhez szükséges a másik iránt érzet szeretet és elfogadás.

Rajmon Beáta


 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék