Honnan jöttél?

2013.10.02 13:03

 

 

"Mert a legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon. Egy ház, akármilyen ház. De amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás s a jövendők bizakodó hite emelte föl."
Wass Albert

 

Honnan jöttél?

 

Ahhoz, hogy életünk problémáit, aktuális nehézségeit jól megoldjuk, nem csak azzal kell tisztában lennünk, hogy hol tartunk most, azt is meg kell vizsgálnunk, hogy honnan jöttünk. Nyilván nem az a cél, hogy hosszú ideig a múlt terheiben dagonyázzunk, hanem, hogy megfelelő kép alakuljon ki bennünk mindarról a "hozott anyagról", ami jelenlegi életünket esetleg negatívan befolyásolja.
Ha a család, amelyben felnőttünk nem volt nyitott, támogató, hanem  a nehézségeket, kudarcokat a szőnyeg alá söpörte, mintha azok nem is léteznének, akkor ez a minta nagy valószínűséggel a mi életünkben is jelen van. Ha nem beszélhettünk a minket ért sérelmekről, csak a sikereinket hallgatták meg, akkor valószínű, hogy mi sem vagyunk túlzottan empatikusak, megértőek embertársainkkal szemben. Egy olyan embernek, aki nem érezte az otthon melegét, nem kapott kellő számú simogatást, nehezére esik az érzelmeit szabadon kinyilvánítani. Ha nem volt divat a vágyainkról beszélni, akkor most is a társadalmi elvárásokhoz igazodva éljük az életünket és az álmaink háttérbe szorulnak.
A sort hosszasan lehetne folytatni, a lényeg, hogy felismerjük azokat a viselkedési mintákat, amelyek megakadályoznak bennünket, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk és felszínre hozzuk belső vágyainkat, illetve megvalósítsuk őket.
Minden pillanat egy újabb lehetőség arra, hogy változzunk és változtassunk, ehhez csupán elhatározás és kitartás szükséges. Elsődlegesen fel kell vállalnom, hogy szembenézek a múltammal, majd a negatív sémákat kicserélem olyanokra, amelyek előre visznek és a segítségükkel rátalálok az igazi önvalómra.
Néhány kérdés, melyeken érdemes elgondolkodni...
Mit jelent számodra az otthon?
Kitől kaptál érzelmi biztonságot, szeretet?
A gyermekkori környezeted, a családod hogyan befolyásolta a kapcsolataidat?
Mennyire támogattak abban, hogy megvalósítsd az álmaidat?
 

Rajmon Beáta

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék