Az elfogadásról

2016.02.02 09:25

 

Az elfogadásról

 

Az önismereti csoportfoglalkozások alatt több féle módszert alkalmazok, melyek segíthetik a hozzám fordulókat abban, hogy jobban megismerjék és elfogadják önmagukat. A kérdéseken túl, játszunk képekkel, önismereti kártyákkal és ismerkedünk az ügyfelek élettérképével, horoszkópjával. Számomra fontos, hogy a másik ember rátaláljon önmagára, hisz ez az alapja annak, hogy jól működő kapcsolatokat legyen képes kialakítani és megtalálja azt az utat, mely elhozhatja számára a teljességet, az örömöt a mindennapokba.

Sok embernek okoz gondot mások és önmaga elfogadása, hiszen a legtöbben olyan sérülésekkel "gazdagodtunk" életünk során, melyek akadályként jelentkezhetnek az önelfogadásban. Ezek az élmények általában az önbizalmunkat, a hitünket, a másik emberbe vetett bizalmunkat rengették meg alapjaiban, s emiatt nehéz újból olyan pozícióba hozni magunkat, ahol az elfogadás már alap. Azt is nehéz elfogadni, hogy ahányan vagyunk, mindannyian másképp látunk rá a világra. 

Ha a fenti képről kérdezem azokat, akik eljönnek hozzám, akkor a válaszok egészen sokszínűen alakulnak, attól függően, hogy milyen tapasztalásokon ment keresztül eddig a lélek az életben és nem utolsó sorban milyen szemüvegen keresztül látja a világot. Hiszen mindenkinek más élettérképe van, mely más adottságokról, képességekről és korlátokról árulkodik, tehát semmit nem láthatunk azonosan. Konkrét példával alátámasztva: Mit látsz a képen? A következő válaszok hangzottak el.Vízöntő: Szabadságot, függetlenséget, vagányságot. Kos: Örömöt, bátorságot, merészséget. Mérleg: Örömöt, együtt ünnepelhet másokkal, talán barátokkal. Halak: Túl merész, nehezen tudnám magam elképzelni ilyen szituációban. 

Ebből a néhány gondolatból is érzékelhető, hogy mindannyian egyediek vagyunk, ezért másképp közelítünk az élethez, önmagunkhoz, az emberi kapcsolatokhoz, ami nem probléma és semmi esetre sem olyan dolog, ami miatt elítélhetnénk a másikat. Ha ezt megértjük, sokkal rugalmasabbak és toleránsabbak lehetünk egymással, s ezáltal beköltözhet az elfogadás a mindennapjainkba.

 

Rajmon Beáta

 

 

 

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék