A szeretet minőségi árnyalatai

2013.09.22 13:28

 

 

"Mindent másképp látsz, ha szeretsz. Felragyog a szürkeség, ünnep lesz a hétköznap, nagybetűs lesz annak az embernek a neve, aki fontos neked. Másképp tekintesz a szerelmedre, a gyerekedre, a barátodra, az anyádra és apádra vagy bárkire, még a kutyádra is: észreveszed bennük a csodát."
Müller Péter

 

A szeretet minőségi árnyalatai


Amikor a szeretet szót halljuk,  mindenkiben más érzések, illetve gondolatok társulnak  a fogalomhoz, attól függően, hogy milyen minőségben tudta már megélni élete során. A különböző fokozatok között óriási különbség van, mégis azt gondoljuk, hogy maga a szeretet, mint fogalom mindenki számára ugyanolyan jelentéssel bír. Továbbá úgy gondoljuk, hogy az emberi kapcsolatok szorosabb formái, párkapcsolati, szülő-gyermek, barátok közötti, valamennyi szeretetalapú, pedig ez sok esetben nem így van.
Először gyermekként találkozunk vele, amikor a szüleinktől kapjuk önzetlen formában, ez a fajta minőség a későbbiekben elég ritkán bukkan fel. Ebben az esetben önmagunkért szeretnek bennünket, nem társul hozzá semmilyen elvárás. Ahogy felnövünk a szeretet különböző árnyalataival találkozunk, attól függően mennyire vagyunk képesek szabadon áramoltatni a bennünk lévő érzéseket, illetve mennyire vagyunk befogadóak a másoktól felénk irányuló szeretetenergiára. 
A felnőttek akkor is a szeretet szót használják, amikor valakivel megszokásból vannak együtt, illetve a partnerükre mint birtokuk tárgyára tekintenek. Persze a szeretet folyamatosan alakul egy párkapcsolaton, vagy családon belül is, attól függően, hogy a benne élő egyének milyen szellemi fejlődésen mennek keresztül, hogyan lelnek rá önvalójukra, a szívükben lévő valóságra.
Amikor a szeretet magasabb minőségeiről beszélünk minden esetben elvárásoktól, előítélektől mentes kapcsolatra kell gondolni, amelyben az egyén megtapasztalja, hogy szerethető és értékes. Ezekre a kapcsolatokra jellemző a folyamatos megújulás és szabadság. 
Érdemes átgondolni, hogy mennyire vagyunk képesek a mindennapokban megélni a szeretet magasabb minőségeit, mennyire érezzük , hogy szerethető emberi lények vagyunk, illetve hogyan segítjük hozzá környezetünket, hogy mindezt ők is átélhessék.

Rajmon Beáta


 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék