A kérdések ereje

2013.08.21 13:42

 

"Évekbe telik, amíg az ember rájön, hogy tulajdonképpen mi is a vágya, évekbe telik, amíg kibogozza az igazságot az elvárások, a programok, az utánzások tömegei közül. Teréz anya mondta, hogy a legjobb ima, ha az ember a szíve csendjére hallgat."
Fledmár András

 

A kérdések ereje
 

Ha kellően tudatosak vagyunk, figyelünk a megérzéseinkre, figyelünk az életünkben megjelenő lehetőségekre és a megfelelő időben élünk is vele. A tudatosságunkhoz azonban az is hozzá tartozik, hogy időnként felülvizsgáljuk önmagunkat, az életünket. Olykor érdemes feltenni azokat a kérdéseket, amelyek alapján eldönthetjük, hogy a helyes úton haladunk-e. Ezek a kérdések arra ösztönöznek minket, hogy változzunk, változtassunk. MIndkét dologhoz rugalmasság és bátorság szükséges, azonban ezek nélkül a tulajdonságok nélkül nem tudunk teljes életet élni, maximum kompromisszumot kötünk önmagunkkal. A változásban mindig benne van a lehetőség a megújulásra, a megújulás pedig testi-lelki szinten történik.
Minden pillanatban ott a lehetőség, hogy éljünk a "szabad akarattal", de ha  nem tudjuk hol tartunk most és hova szeretnénk eljutni, akkor a választás is igen nehézkes. Tisztában kell lennünk vele, hogy életünk egyes területein milyen eredményeket értünk el, illetve mit szeretnénk még megvalósítani. Életterület alatt érthetjük a családot, a munkát, karriert, önmegvalósítást, párkapcsolatot, egészséget...stb. Van akinek a spiritualitás is egy olyan terület, amiben szeretne fejlődni, ez teljesen egyénfüggő. Épp ezért szükséges minden egyes szegmensét az életünknek számba venni és legalább gondolatban egy számvetést készíteni.
Munkánkat a megfelelő kérdésekkel megkönnyíthetjük, melyekből egy kis izelítő:

Mennyire vagy megelégedve a családi és baráti kapcsolataiddal? Kapsz elég megértést, visszajelzést, és szeretetet tőlük? Vannak-e olyan emberek az életedben, akik kifejezetten negatív hatással vannak a boldogságodra?

Szereted-e a munkádat, illetve ki tudod-e használni benne az erősségeidet, el tudsz-e mélyülni benne, mennyi sikerélményt, pozitív érzést ad neked?

Van-e párkapcsolatod? Ha van, mennyire vagy megelégedve vele? Összhangban tudjátok-e élni a mindennapokat?

Van-e időd és energiád új dolgokat tanulni?  Mennyire vagy megelégedve a személyes fejlődéseddel?

Amennyiben a válaszaink elégedettséggel töltenek el bennünket, akkor nyugodtan hátradőlhetünk egy időre, ha sok hiányossággal szembesítenek bennünket, akkor érdemes változtatnunk, még akkor is ha rengeteg energiát kíván tőlünk. A változás hosszú távon mindenképpen megtérül és rávezet minket a saját életútunkra.

Rajmon Beáta

 

 

 


 

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék