A biztonságos komfortzóna

2013.07.23 18:33

 

 

 

 

Azt mondják, kockázat nélkül nincs nyereség. Talán többről is szól. Kockázat nélkül nincs kaland, felfedezés, beteljesülés. Úgyhogy ne vesztegesd az időt! Vágj bele, és élvezd, ami jön!

Erica világa c. film

 

 

A biztonságos komfortzóna

 

Általános emberi tulajdonság, hogy ragaszkodunk a biztonsághoz, azokhoz a megszokott életkörülményeinkhez, amiben biztonságban érezzük magunkat, akár az otthonunkhoz, akár egy régi munkahelyhez. De a stabilitást jelentheti számunkra a párkapcsolatunk is, még akkor is, ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk.
Alapvetően minden olyan tevékenység ide sorolható, aminek végzése közben nem lépünk ki a "komfortzónánkból".
A komfortzóna az a terület, amelyen belül biztonságban érezzük magunkat, minden elemét, részét ismerjük. Tulajdonképpen ez az a terület, ahol mindent rutinszerüen teszünk, amolyan állóvíz.
A fejlődést, a változást az hozza el, ha ki merünk lépni ebből a kényelmi zónából. Amikor kihívásokat keresünk, vagy meg szeretnénk oldani egy régóta fennálló problémát az életünkben, akkor el kell hagynunk a jól ismert területet. Át kell lépnünk a magunk által felállított korlátokon, azonban ez bátorságot kíván tőlünk, szembe kell néznünk saját félelmeinkkel. Ilyenkor kétféle módon reagálhatunk az aktuális eseményre, vagy elmenekülünk előle, vagy megpróbálunk átlépni a láthatatlan falon.
Sok esetben segítséget nyújthat, ha támogató háttérrel rendelkezünk, vagy szakember segítségével próbáljuk tologatni határainkat. Eredményes megoldás lehet, a kis lépések taktikája, amikor mindig egy kicsit jobban belemegyünk a nem kívánatos szituációba. Fontos a rugalmassság, próbáljunk meg alkalmazkodni az új körülményekhez, a változásokhoz, hisz így kevesebb stresszel terheljük magunkat.
A változtatás képessége az egyik legfontosabb tulajdonság, ezenkívül fontos, hogy folyamatosan aktualizáljuk vágyainkat, figyeljük igényeink változását.
Valódi áttörést akkor érünk el, ha teljes mértékben kilépünk a komfortzónánkból, felszámoljuk azokat a kapcsolatokat, amelyek már nem építenek, ez vonatkozhat a magánéletünkre és a munkahelyünkre egyaránt.

Rajmon Beáta

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék