Törékeny béke

2015.09.14 13:13

"Az emberek ráismertek az élet rendjére, hogy akik együtt kell éljenek ezen a földön, azok között békességnek kell lenni."
Wass Albert

 

Törékeny béke

 

A napokban nagy fiam barátjának társaságát élvezhettem és a fiatalos, lendületes beszélgetés végén a srác olyant mondott, ami megtapadt a lelkemben. Két szó volt, mégis úgy éreztem, hogy nagyon sok mindent átölel...törékeny béke. 

Milyen igaza volt, a béke valóban végtelenül törékeny állapot. Oly annyira, hogy egy nem megfelelő szó, egy elmaradt érintés, mosoly is felboríthatja. A nagyobb horderejű dolgokról már nem is beszélve, úgy mint hazugság, csalás, testi, lelki bántalmazás, melyek az ember lelkét fájdalmasan meg tudják kínozni és összetörik súlyuk alatt. Ezt a törékeny, finom állapotot kell tudnunk megőrizni, s ha szükséges újból és újból felépíteni minden áldott nap. 

Tulajdonképpen minden ember úgy van "kódolva", hogy a béke     a szeretet az alapállapota    . Senki nem születik bűnözőnek, csalónak, a környezete és a társadalom segíti hozzá, hogy ezt az énjét is megélhesse és egyfajta kibillent lelki állapotban élje a mindennapokat. Persze minden életút egyfajta tapasztalás, egyfajta tanulás, de a cél eredendően a béke és a belső harmónia.

Az már rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk képesek figyelni rá, vigyázni rá, hogy megőrizzük a lelkünkben ezt a finom rezgést és átadhassuk másoknak. A saját döntésünk, hogy önmagunk tiszteletben tartása mellett, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz, hogyan kommunikálunk velük, hogyan  segítjük azokat, akik életünk részévé válnak. 

Egy mosollyal, egy jó szóval, egy segítő gesztussal nem csak a másik ember életét tesszük szebbé, hanem a saját világunkban is helyreáll a béke, a lelki harmónia.

 

Rajmon Beáta

 

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék