Tanulható-e a boldogság?

2015.01.29 07:39


 

 

"A belső látás fontosabb az éles szemnél. Ha saját derűnk vezérel át könnyű léptekkel az életen- nos, ez az igazi boldogság."

Oprah Winfrey

 

Tanulható-e a boldogság?

 

Van, aki úgy gondolja, hogy a boldogság tanulható, elsajátítható, bennem ez az elgondolás komoly kétségeket vet fel...

Sok mindent megtanulhatunk, egy szakmát, idegen nyelvet, táncolni, zenélni, de boldognak lenni, azt nem. Senki nem fogja megmutatni, hogyan legyünk boldogok, nekünk kell megteremtenünk azokat a feltételeket, körülményeket az életünkben, melyek elvezetnek minket a boldogság állapotához. Magunkat kell olyan mértékben ismerni, hogy tudjuk, mi tesz boldoggá és engedélyt adni arra, hogy mindezt megélhessük.
A boldogság egy lelkiállapot, mely cselekedeteinknek, gondolatainknak, életvitelünknek a következménye. Ha úgy élem az életem, ahogy azt szívből szeretném, ha olyan munkát végzek, ami örömmel tölt el, ha a kapcsolataimat nem az elvárásoknak való megfelelni akarás tartja össze, hanem egymás elfogadása, szeretete, akkor a pozitív következmény nem maradhat el. De ez nem azért fog bekövetkezni, mert "megtanultam" boldognak lenni, hanem azért, mert szeretem, elfogadom magam és megengedem magamnak, hogy mindezt megélhessem.A boldogság szoros összefüggésben áll a szeretettel, ha szeretem önmagam, akkor a másik ember felé is szeretettel közeledek, mert ez az alapállapotom, ez az origó, innen indulok és ide érkezem. Ezt meg kell tapasztalni...utána már más szemüvegen keresztül tekintek a világra. Minden belőlem indul ki és ami bennem lejátszódik, azt tükrözi vissza a környezetem.
Sokszor hallani az utóbbi időben...légy pozitiv -egy közismert new age szlogen... ez sem megy parancsszóra, nem megy pusztán azért, mert ezt mondták. Ehhez mélyebbre kell jutnom önmagamban, nagyobb önismeretre kell szert tennem, tapasztalások által eljutni oda, hogy a dolgokat többféleképpen értelmezhetem, ezáltal minden eseménynek van pozitív hozadéka... hogy ezt képes vagyok-e meglátni, már csak rajtam múlik.

Néhány kérdés, mely önvizsgálatra késztet:

Mikor nevettél utoljára igazán önfeledten?
Hogyan teszed magad boldoggá nap, mint nap?
Melyek azok a dolgok, korlátok, kapcsolatok, amik boldogságod megélésében akadályoznak?

 

Rajmon Beáta

 

"A belső látás fontosabb az éles szemnél. Ha saját derűnk vezérel át könnyű léptekkel az életen- nos, ez az igazi boldogság."

Oprah Winfrey

 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék