Ne cimkézz, tapasztalj!

2013.08.07 16:11

 

 

"A dolgokról elsősorban az jut eszünkbe, amit tanultunk, hallottunk, eddig tapasztaltunk róluk. Kiskorunktól kezdve - neveltetésünk, iskoláztatásunk révén - kész ítéletek rendszerét sajátítjuk el, amelyek végül már szinte zárt burokként vesznek körül minket. Ezért a legritkább esetben éljük meg a dolgokat, az eseményeket a maguk tiszta valóságában."
Popper Péter

 

Ne cimkézz, tapasztalj!

Azt gondoljuk, hogy könnyű megvalósítani, azonban a kivitelezésnél hamar csődöt mondunk. Ha elhatározzuk, hogy csupán egyetlen napig nem ítélkezünk senki és semmi felett, valószínűleg már az első egy órában vétünk az általunk felállított szabály ellen. Lehet, hogy szóban sikerül mellőznünk az ítélkezést, de gondolati szinten már sokkal nehezebb megvalósítani. Olyan mintha ez a szokás belénk vésődött volna, pedig apró gyermekként valószínűleg még nem volt jelen az ítélkezés.
A kisgyermek nyitott a világra, tisztán megfigyel mindent, nincsenek benne előítéletek, képes úgy szemlélődni, hogy mindent a maga egyszerűségében és szépségében lásson meg. Ahogy felnövünk ez a roppant hasznos tulajdonságunk szép lassan elhagy bennünket, megtanuljuk a szüleinktől, az iskolában a tanárainktól, a barátainktól, hogy mi jó és mi rossz számunkra. Minden személy, illetve tevékenység kap egy jelzőt, ami meghatározza számunkra, hogy az adott dolog pozitív, vagy negatív hatással van az életünkre. Ennek alapján hozzuk meg a döntéseinket, így választunk magunknak hivatást, otthont, párt.... El vagyunk látva rengeteg információval a minket körülvevő világról és talán meg sem kérdőjelezzük ezeknek az információknak a valóságtartalmát. Igy látszólag roppant könnyű dolgunk van :), hiszen nem kell gondolkodnunk, mert már megmondták nekünk, hogy számunkra mi jó és mi rossz.
Amennyiben mégis megpróbálkozunk a feladattal és nem cjmkézünk, csupán tapasztalunk, akkor egészen más színben fog feltárulkozni előttünk a világ, mintha minden új jelentést kapna. Már nem vágyódunk az olyan baráti beszélgetésekre, amelyben valakit jól ki lehet pletykálni, hanem a tartalmas , tiszta és őszinte kommunikációt fogjuk keresni és megvalósítani. Sokkal jobban felfigyelünk a körülöttünk lévő dolgok, élőlények valódi szépségére, ami pedig energiával tölt fel bennünket. A régi, lehúzó erejű kapcsolódásokat felválthatjuk a pozitív, felemelő emberi kapcsolatokra.
 

Rajmon Beáta

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék