Hiánypótlás minden formában

2013.09.17 12:03

 

"Néha egy szó segítene, de nem kapom meg. Vagy azért, mert nem figyelnek rám, vagy azért, mert nem is sejtik, hogy hiányzik nekem, vagy azért, mert nem tudják, mi az a szó, ami feloldja a bajomat."
Müller Péter

 

Hiánypótlás minden formában


Egy baráti beszélgetésbe minden belefér, családi élmények megbeszélése, munkahelyi problémák megosztása egymással, szexuális tapasztalatok megvitatása és még sorolhatnám. Mindenkinek szüksége van egy-vagy több olyan személyre, aki kívülről lát rá az életére és hasznos tanácsokkal, gondolatokkal támogatja. Ezek a beszélgetések sokszor ráébresztik a feleket, hogy az életük valamelyik területén gond van, amit esetleg a szenvedő fél nem vesz észre, vagy még önmaga előtt sem ismer be.
Egy kívülálló sokkal reálisabban látja az adott helyzetet, a lelki sebek, a fel nem dolgozott fájdalmak ott bújkálnak minden egyes mondatban, a testtartásban, a tekintetben.
Ha a legjobb barátunk arról mesél, hogy mostanában milyen sportos lett, minden nap edző terembe jár, odafigyel az egészségére, jó formában akar lenni, akkor az első gondolat talán ez lenne...  Milyen kitartó vagy, meg is van az eredménye!  Azonban hamar fény derül arra is, hogy otthon nem érzi jól magát, nem tud feloldódni, nincs meg az összhang, így már átértékelődik a sport szerepe az életben. A rengeteg távol töltött óra nem azért történik, hogy jobb formába kerüljön az illető, hanem ezzel kompenzál, próbálja betőlteni az űrt, másrészt önmaga előtt is bizonyítani, hogy értékes.
Amikor egy családon, párkapcsolaton belül nincs harmónia, a felek keresik a lehetőséget arra, hogy az élet más területén bizonyítsanak, ez lehet, akár a munka, a sport, művészet...stb. Mindenkinek szüksége van rá, hogy érezze, fontos a másik számára, ez növeli az önbecsülését. Amennyiben ez hiányzik az életünkből, olyan tevékenységeket keresünk magunknak, melyek által több önbizalomra tehetünk szert és felépíthetjük önmagunkat a külvilág előtt. Sokszor a kimagasló munkahelyi eredmények, a sikerek mögött is megtalálható a magánéleti válság. Persze ez fodítva is müködik, ha nem tudunk megfelelő egyensúlyt kialakítani a magánélet és a munka között, az előbb-utóbb problémákat szül.
A hiánypótlás azonban nem hozza el a várt eredményt, tovább növeli a már kialakult diszharmóniát, a problémák megoldása elmarad, a felek egymás mellett élnek, ugyanakkor lelkileg egyre távolabb. Ami segíthet, az önvizsgálat, a problémák feltárása és azok megoldása szakember segítségével.

Rajmon Beáta
 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék