Célkitűzés

2013.06.24 18:01

 

 

"Ha el akarunk érni valamit az életben (...), akkor igyekeznünk kell legyőzni a félelmeinket és kétségeinket, és készen kell állni mindent alávetni azoknak az embereknek, illetve azoknak a dolgoknak az érdekében, akik és amelyek számunkra értékesek."

Adam J. Jackson

 

 

Célkitűzés

 

Azt is gondolhatnánk, hogy céljaink megfogalmazása egészen egyszerű feladat, pedig számtalan buktatót rejthet magában. Hiszen lehetnek olyan vágyaink, melyek nem reálisak, nem elérhetőek és erre csak akkor jövünk rá, ha közelebbről megvizsgáljuk őket. Cél lehet egy szép otthon, rendezett anyagi körülmények, boldog párkapcsolat, gyermekvállalás, szakmai karrier és még tovább sorolhatnánk. Életünk minden területével kapcsolatosan megfogalmazhatunk elérendő célokat.
Ahhoz, hogy ezeket elérhessük, tisztában kell lennünk saját értékeinkkel is, hiszen mindenki más értékrendet képvisel. (pl. szeretet, önbizalom, bátorság, tudás...stb.) Céljainknak és értékeinknek  mindenképpen összhangban kell álllniuk. Ha számomra nem fontos érték a tudás, akkor valószínűleg hiába tűzök ki olyan célt, hogy szeretnék orvos lenni, hiszen az eléréséhez a tanulás, a tudás elengedhetetlenül fontos. Más példával megvilágítva, aki számára nem fontos az önbizalom, valószinűleg nem fog helytállni egy olyan hivatásban, ahol a belső erőforrásaiból, az önmagába vetett hitéből  kell építkeznie. Hiába vágyakozunk boldog párkapcsolatra, ha hadilábon állunk a szeretettel.
Tehát céljaink és értékeink összhangjára mindenképpen törekednünk kell. Mindezek mellett, nem árt szem előtt tartani azt sem, hogy a vágyott célokat magunknak kell elérni, tehát úgy kell őket kitűzni, hogy elérésükhöz a saját belső erőforrásainkra kell, hogy támaszkodjunk, a célunk megvalósulása ne a környzetünktől függjön! Nagyon jó példa erre, ha azt szeretnénk, hogy kedveljenek a munkatársaink, ebben az esetben másoktól várunk el valamit. Helyette célszerű azt a célt kitűzni, hogy úgy fogok viselkedni, dolgozni, hogy kiváltsam a munkatársaim elismerését.
Ezért céljaink mindig álljanak összhangban belső értékeinkkel, értékrendünkkel, illetve megvalósításukhoz saját erőforrásainkra legyen szükségünk.
Rajmon Beáta


 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék