A múlt fogságában

2014.10.01 07:33
 
 
 
 
 
"Maradj a jelenben.Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat, a jővő pedig soha nem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed, vagy reméled."
Dan Millman
 
 
A múlt fogságában
 
 
Valószínűleg mindannyian megéltünk már olyan élethelyzeteket, melyek nagy hatást gyakoroltak ránk vagy pozitív, vagy negatív értelemben. Ha a pozitív tartományt nézzük, talán az egyik legszebb élmény az első szerelem, de ide sorolhatjuk gyermekeink megszületését, az önfeledt gyermekévek vidám pillanatait is. Nyilván ahány ember, annyi történet és a hozzá kapcsolódó örömteli események. A negatív történéseket szintén számon tartjuk, ilyenek a csalódások, szeretteink elvesztése, minden olyan szituáció, melyhez a múltban erős fájdalom társult. 
Most nézzük meg más szemszögből is ezeket az eseményeket, a kellemes élmények felidézése energiával tölt fel, más nézőpontból segít láttatni önmagunkat, az életet... pl.nahát ezt is meg tudtam csinálni, milyen sikereket tudtam elérni, mekkora erővel rendelkeztem, milyen vonzó voltam...stb. Míg a negatív élethelyzetekre való összpontosítás, energiaveszteséggel jár, illetve olyan szemléletmód társul hozzá, ami előtérbe helyezi a hiányosságainkat...pl. tele van csalódással az életem, nem vagyok képes egy normális kapcsolatot kialakítani, örök vesztes vagyok, mindig kudarcot vallok stb.
Akkor van probléma, ha tartósan benn maradunk ezekben a visszahúzó szituációkban, amikor a gondolataink folyamatosan a múlt fájdalmaiban, kudarcaiban kalandoznak. Ebben az esetben az energiánk nagy része a múltban "tartózkodik", így a jelent csak részben tudjuk megélni, azt is egyfajta negatív szemüvegen keresztül, ennek következményeként nem látjuk meg az élet által felkínált lehetőségeket sem, melyek hozzásegítenének az örömteli pillanatok megéléséhez. Ahhoz, hogy teljes életet élhessünk, nézőpontot kell váltani, a múltra, mint tapasztalásra, lelkünk fejlődésének lépcsőfokaira érdemes tekinteni, míg a jelen a kiteljesedés lehetőségét hordozza magában.

Rajmon Beáta


 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék